Autor: Dana Dragomirescu
Suntem ființe sociale și ne naștem, trăim, evoluăm și murim în cadrul relațiilor cu cei din jurul nostru. Personalitatea noastră se dezvoltă în raport cu ceilalți, în relațiile cu ei. Ne oglindim, învățăm cum să răspundem comportamentelor și cum să influențăm mediul în relațiile cu cei de lângă noi. Suntem construiți prin sistemul nostru neuronal să primim de la ceilalți și să reflectăm înapoi.
- Cum ar fi să învățăm să comunicăm armonios?
- Cum ar fi să experimentăm ascultarea cu adevărat?
- Cum ar fi să avem relații susținătoare?
Una dintre marile provocări în familie, în cuplu, în societate este aceea de a putea fi noi înșine într-o mare de relații, fiecare cu specificul, dificultățile și reușitele ei. Pentru a avea și susține relații autentice în viața noastră, putem învăța ce înseamnă și ce presupune igiena relațională. Așa cum avem grijă de corpul nostru în fiecare zi sau cum facem curățenie în casele noastre, într-un mod similar este recomandat să facem curat și în relațiile importante din viața noastră. Asta înseamnă să știm ce este toxic pentru noi, ce poluează o relație, să spunem stop atunci când nu mai vrem să primim astfel de lucruri și să scoatem, scuturăm, aerisim ceea ce este deja murdar.
Relația dintre doi oameni este un organism viu
O relație între doi oameni poate fi asemănată unui canal prin care circulă: mesaje, gesturi și comportamente – mai bune sau mai puțin bune, mai frumoase sau mai urâte, de la un capăt la celălalt și înapoi. De asemenea, ea poate fi privită asemeni unui organism viu. Are nevoie de hrană bună, de energie și de timp investit pentru a putea hrăni și ea, la rândul ei, viața dintre cele două persoane care o cresc.
Viața de zi cu zi este o sumă de schimburi în relațiile noastre
În orice relație există 4 schimburi: a da, a primi, a cere și a refuza. Atunci când sunt echilibrate și se întâmplă firesc, relația este una armonioasă și hrănitoare.
În fiecare moment în care interacționăm cu cineva ne punem într-una dintre cele 4 posturi:
- DAU – cuvinte, gesturi, servicii – fără să aștept nimic în schimb, fără să îl condiționez pe celălalt.
- PRIMESC – gesturi, servicii, bani, fără să mă simt vinovat și îndatorat.
- CER – fac o cerere specifică, indiferent care este răspunsul pe care îl pot primi și aștept acest răspuns pentru a lua decizii mai departe.
- REFUZ – orice vine spre mine și nu cred că este potrivit, benefic mie, fără să mă simt împovărat sau vinovat.
Atunci când țin cont de aceste 4 demersuri, construiesc o bază trainică și echilibrată pentru relația dintre noi. Un loc de încredere, în care fiecare este liber, responsabil și mai ales, co-creator.
Din acest punct, îl invit pe celălalt să se afirme, să spună, să pună în comun ceea ce simte, trăiește și gândește, să refuze sau să accepte, dintr-un spațiu de integritate și autenticitate. Fără culpabilizare, fără devalorizare. Prețuiesc relația înainte de toate și știu că fiecare dintre cei doi protagoniști ai relației sunt într-un schimb continuu. Un schimb în care fiecare are grijă de propriul capăt al relației, este responsabil de ceea ce trăiește, de da-urile sau de nu-urile pe care le împărtășește.
Importanța comunicării în relație
Conform lui Jacques Salomé, psihosociolog și scriitor francez, a comunica înseamnă a pune în comun. Împărtășesc cu celălalt, iar atunci când aleg să o fac, pun în comun ceea ce simt, ce trăiesc, ce planuri, dorințe, frici sau așteptări am. Și pot să o fac într-un mod în care să-i vorbesc celuilalt despre mine, poziționându-mă, cu autoritatea interioară a ființei mele, la capătul meu de relație. Astfel, favorizez schimbul și prețuiesc relația, mai ales atunci când este ceva foarte important pentru mine.
Din dorința sa de a contribui la o lume mai bună, Jacques Salomé a creat Metoda ESPERE®, această pedagogie a comunicării cu efecte terapeutice personale, dar și în relațiile cu ceilalți. Este o modalitate foarte simplă, clară, ușor de folosit de a avea o viață fericită.
ESPERE® este un acronim ce înseamnă Energie Specifică Pentru o Ecologie Relațională Esențială. Așadar, ne folosim de ecologia relațiilor pentru a ne crea o viață împlinită, alături de ceilalți.
Relația cu tine însuți
Înainte de toate, pentru a avea relații bune cu ceilalți este necesar să ai o relație bună cu tine. Să te cunoști, să știi ce este viu în tine, ce poluanți ai adunat din relații, cum să faci curățenia emoțională, psihică și relațională, care sunt nevoile tale, cum să ți le împlinești și nu în ultimul rând, ce ecouri de viață se trezesc în prezent, în tine, atunci când te simți provocat, când simți emoții puternice, furie, frică, anxietate sau alte răni arhaice trezite.
“Cea mai rea singurătate nu este când eşti singur, ci când eşti un prost tovarăş… pentru tine însuţi “ spune Jacques Salome.
Tu cum ai grijă de tine și de relațiile tale cu ceilalți?
Știi să-ți îngrijești grădina ta interioară, să îți aduci pământ bun și hrănitor pentru semințele pe care vrei să le crești? Știi să-ți faci curat, să scoți buruienile, să pui apă?
Grădina interioară este acea parte din tine care este doar a ta. Este intimitatea ta. Doar tu poți să deschizi poarta pentru a lăsa vizitatorii să intre și de aici, din abundența naturii tale interioare, poți să te arăți celorlalți, să aduci resurse, să creezi proiecte, să-ți deschizi inima și să fii alături de alte inimi care bat.
Când te uiți în grădina ta, ce anume vezi? Cum te simți? Ce ți-ar plăcea să crești?
Află mai mult despre Dana Dragomirescu – Consilier în relații și facilitator de programe de dezvoltare personală dedicate femeilor, din pagina dedicată terapeuților Holistic Restart.
Sau programează o sesiune de:
Sesiune de consiliere individuală
Categorii: Articole, Social.