Spiritualitatea, cale spre unitate

25 martie 20220

Autor Dan Cristolovean

Spiritualitatea ne permite contactul cu ceva care este mai mare decât noi, cu Marele Mister, cu acel țărm la care mintea prea epuizată de zbuciumul zilnic vine să se odihnească, să fie în pace. Trăirea integrării în fluxul vieții și celebrarea acestuia pot să aducă în viața noastră bucurie, detensionare și eliberare de presiune.

Beneficiile integrării spiritualității în trăirea unei vieți împlinite sunt multe, dar printre cele mai evidente se află eliberarea de angoasa pe care o aduce iluzia separării, perceperea apartenenței la umanitate că leagăn și casă a sufletului, percepția unui scop și a unei direcții dincolo de interesul personal. Dacă simți că vreunul dintre aceste beneficii se adresează unei părți după care sufletul tău tânjește, atunci poate că această abordare este și pentru tine.

Simți cumva o stare de neliniște nedefinită, poate o senzație că nu aparții, că nu te potrivești în propria poveste sau în lume? Aceste senzații pot să provină din ruptura față de propria ta dimensiune spirituală. În vremurile în care mare parte din energia noastră este focusată pe beneficiile materiale, nu este greu să uităm de chemarea interioară. În fond, toți dispunem de o anumită cantitate de energie pe care o direcționăm către nevoile considerate stringente.

Totuși, dacă simți o lipsă, o neîmplinire în viața ta, aceasta poate să reprezinte o chemare de a explora noi dimensiuni ale tale. Spiritul individual încurajat în societatea noastră ne pune pe calea unui simț al propriei valori, al propriei puteri. Dar dacă simți un sentiment de singurătate, de înstrăinare, de lipsă de conexiune, poate că a sosit momentul să te apleci asupra acestei părți din tine pentru a restabili echilibrul de care ține bunăstarea ta interioară.

Spiritualitatea nu este dogmă

Există o tendință de a ne separa de această dimensiune a noastră datorită faptului că nu ne regăsim în sistemele rigide care opun spiritualitatea științei. Sau invers. Dar există spiritualitate și în afara dogmelor, spiritualitate vie, fluidă. Este provocarea fiecăruia dintre noi să ne găsim drumul către ea, și prin ea, către noi înșine. Însoțiți sau nu pe acest drum, dar întotdeauna liberi. Căci spiritualitatea este garantul libertății absolute și poate îmbrăca atâtea forme câte ființe umane se găsesc pe Pământ.

Opoziția dintre știință și spiritualitate este una falsă. Ambele reflectă laturi diferite ale noastre. Depășirea acestei false opoziții este de fapt o armonizare interioară, o detensionare a conflictului interior. Rolul fundamental al spiritualității este de a uni ceea ce a fost separat, de a concilia părți aparent ireconciliabile.

Acceptarea și unirea părților noastre care au fost în conflict unele cu altele aduc cu sine o stare de pace, de liniște și de împlinire.

Cum identificăm dacă ceea ce ne lipsește este conectarea spirituală?

Dacă în ciuda succesului exterior nu simți un sentiment de satisfacție, de împlinire față de propria ta viață, spiritualitatea poate să fie o cale pentru tine.

Dacă simți un sentiment de înstrăinare față de rasa umană, de dezamăgire sau chiar de rușine, spiritualitatea poate să fie o cale pentru tine.

Dacă ai senzația unei lipse în viața ta pe care nu poți să pui degetul, o angoasă pe care nu poți să o numești, spiritualitatea poate să fie o cale pentru tine.

Dacă ai tendința să te compari cu ceilalți și prin comparație să te simți superior/inferior, dar aceasta superioritate te îndepărtează de sentimentele calde, de iubire și respect față de persoanele pe care le consideri inferioare ție, spiritualitatea poate să fie o cale pentru tine.

Dacă îți dorești să aparții, să te simți parte a unui întreg, să te conectezi la fluxul vieții, dar în același timp să îți păstrezi identitatea și autenticitatea, spiritualitatea poate să fie o cale pentru tine.

Capcanele spiritualității

  1. O primă capcană și poate cea mai răspândită a acestei căi este cea a dogmatismului. În general aceasta provine dintr-o integrare părtinitoare a două părți din noi: cea pragmatică sau mentală și cea spirituală, în care cea de a doua este pusă în mod subtil în slujba primeia. Spiritualitatea ca trăire liberă răspunde unor nevoi specifice ființei umane. În cazul în care este aservită altor interese se poate contamina, fapt ce conduce către rigiditate, habotnicism, critică la adresa felului în care alții își trăiesc viața.
  2. Bypass-ul spiritual este o altă capcană, parțial derivată din prima. El constă în a acorda spiritualității o pondere mai mare decât este necesar în primul rând în domeniul psihologic. Această situație se întâmplă în general când nu dorim să ne confruntăm cu stări sau sentimente neplăcute, cum ar fi traumele și ne justificăm acest refuz cu argumente spirituale. Într-un astfel de caz, alinarea pe care o aduce spiritualitatea se transformă într-o veritabilă fortăreață care ne poate împiedica să intrăm în contact cu emoțiile noastre.

Derivate din primele două, pot fi capcane și sectarismul și intoleranța. Rădăcina acestora se află în conflictele interioare nerezolvate ale persoanelor care le cad pradă, ale unor părți din sine ascunse în umbră. Spiritualitatea are rolul de a uni, de a media conflictele, de a crea punți între părți aparent ireconciliabile din noi sau din afara noastră.

Cum ieșim din aceste capcane?

Primul pas îl reprezintă identificarea corectă a capcanei. Câteva semnale de alarmă ar fi observarea intoleranței față de felul în care alții își trăiesc spiritualitatea sau viața. Ne putem uita și la sentimentul de superioritate față de semenii noștri pe care propria perspectivă spirituală ni-l oferă. De asemenea, observarea proiecției la nivel spiritual asupra altora a propriilor conflicte nerezolvate însoțite de furie, revoltă, critică sau alte forme de agresivitate pasivă sau activă poate să reprezinte un steag roșu.

Un al doilea pas îl reprezintă adresarea problemei identificate pe nivelul ei specific, psihologic, material sau mental. Astfel, spațiul spiritual va putea rămâne liber și curat de interferențe ca ulterior să  își îndeplinească cu ușurință  rolul propriu pe care îl are în atingerea stării de bunăstare.

Bineînțeles, aceste niveluri nu pot fi niciodată complet separate, după cum nici părțile noastre nu pot și nu este bine să fie. Este mai degrabă vorba despre aducerea clarității în această privință și separarea acolo unde un domeniu face incapabilă funcționarea corectă a altuia.

Beneficiile căii spirituale

Această cale, corect integrată în viață noastră ne poate aduce beneficii majore. Eliminarea iluziei separării de ceilalți oameni, înțelegerea faptului că suntem unici fiecare, dar și  că împărtășim  o parte comună. Un alt beneficiu îl reprezintă eliberarea de presiunea că totul depinde de noi, pe care societatea tinde să o pună asupra individului. În acest context poți să ajungi să-ți spui: “Sunt de ajuns așa cum sunt acum!” Acest lucru nu te va face mai puțin performant în lume, ci îți va aduce mai multă pace cu tine însuți.

Spiritualitatea așază punți peste prăpăstii, fie că ele se află înăuntrul tău, fie că sunt între tine și lume. Ceea ce poate să aducă este calmarea stărilor conflictuale, indiferent de nivelul la care se află acestea.

Prin întâlnirea cu Marele Mister, spiritualitatea ne conduce către limitele puterilor noastre. Întâlnirea cu această limită este cea care ne poate elibera de orgoliul nețărmurit produs de rana narcisică și poate să ne readucă spre iubirea de sine prin smerenie și iubire față de semenii noștri.

Prin faptul că unește, spiritualitatea încurajează colaborarea, fiind astfel o contrapondere la spiritul competitiv pe care societatea noastră îl promovează cu precădere.

Și nu în ultimul rând, spiritualitatea poate umple acel gol din sufletul tău, acea lipsă, acea jinduire după ceva de neatins, misterios, dar atât de familiar, terifiant și mult dorit. Acel sentiment de acasă care să te însoțească în inima ta oriunde te-ai afla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://holisticrestart.ro/wp-content/uploads/2018/07/planets_footer.png

Rețele sociale

https://holisticrestart.ro/wp-content/uploads/2022/02/netopia-visa-mastercard.png

SALIDA DEL SOL SRL
Str. Spătarului, 14, 2A, sector 2, București, 020772
43624423
J40/1308/27.01.2021

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.