Procesarea doliului afectiv – Partea a II-a

7 iunie 20220

Autoare: Cristina Teașă și Andruța Ilie

Procesul de doliu afectiv nu are o cronologie exactă și nici nu este unul liniar. Este personal și unic, ca un râu care curge, în unele zile mai limpede și domol, iar în altele, învolburat și zgomotos. Etapele prezentate în prima parte a articolului pot apărea într-o succesiune diferită, de la persoană la persoană. Ele se pot suprapune sau se pot repeta. Este necesar să iti găsești ritmul propriu și natural de a trece prin acest proces. Cu multă blândețe pentru tine și pentru întreaga ta călătorie interioară.

Atunci când te cuprinde deznădejdea sau te simți epuizat/ă, amintește-ți că este absolut firesc și uman să simți ceea ce simți. E normal să suferi, să simți demotivare, să încetinești ritmul, să petreci mai mult timp cu tine, făcând lucruri care te hrănesc și îți redau speranța. E normal să faci toate acestea în ritmul cel mai favorabil sufletului tău, minții tale și corpului tău. Dă-ți voie să petreci timp în natură, să te rogi, să meditezi, să porți discuții cu persoanele dragi despre pierderea suferită, să cauți noi surse de inspirație și să ceri ajutorul unui terapeut atunci când te simți pierdut/ă și copleșit/ă de schimbările din viața ta.

Parcurgerea diferitelor etape ale doliului afectiv este un semn de evoluție normală a procesului, însă stagnarea îndelungată într-una dintre etape poate fi un semn că ai putea beneficia de o susținere din exterior.

Susținerea în procesarea doliului afectiv poate veni prin:

  • a te deschide și a povesti despre pierderea resimțită într-un spațiu de siguranță, non-judicativ și cu multă compasiune, facilitat de un terapeut sau de o persoană apropiată care te poate vedea și accepta cu toate trăirile tale.
  • observarea și schimbarea dialogului interior, folosirea puterii rugăciunii, a afirmațiilor sau a mantrelor în direcționarea șuvoiului de gânduri disturbătoare. Chiar dacă pare repetiție mecanică la început, se schimbă totuși vibrația dialogului interior, exact cum schimbi frecvența postului de radio atunci când vrei să auzi o nouă piesă muzicală.
  • practici de journaling prin care dai voie emoțiilor să iasă sub formă de cuvinte și să se aștearnă pe pagini de hârtie. Pentru a beneficia pe deplin de această practică, te invit să scrii sau chiar să desenezi cuvintele așa cum vin ele, fără a te cenzura. Privește jurnalul ca pe un prieten de nădejde care nu te judecă sau critică, indiferent de forma pusă pe hârtie.
  • permite corpului să te ajute în procesul de integrare prin practici somatice, terapii corporale precum masaj, băi prelungite, înot, dans liber. Orice modalitate prin care te conectezi la corpul tău te poate ajuta să te eliberezi de emoțiile blocate la nivel celular. Dansează-ți doliul. Adu-l aproape de tine într-o baie caldă, cu petale de flori și săruri. Dă-ți voie să plângi, să tremuri, să te miști așa cum simți să o faci, cu acceptare și deschidere.
  • suport psihoterapeutic individual sau de grup care poate fi oferit de diverși specialiști, psihologi, psihoterapeuți, consilieri de dezvoltare personală, coaches. Uneori ne putem procesa doliile în familie sau în cadrul relațiilor noastre de suflet. Însă acest lucru nu este posibil întotdeauna poate datorită unor dinamici de familie dureroase sau dificile. Atunci când nu găsești disponibilitatea emoțională și sprijinul de care ai nevoie în relațiile apropiate, te poate ajuta să știi că poți găsi acea parte de acceptare și compasiune după care tânjește sufletul tău într-un proces de terapie individuală sau de grup.

Dacă alegi sa primești susținere externă, recomandarea pentru tine este să te conectezi la nevoile tale și să lucrezi cu un terapeut a cărui/ cărei abordare aduce prezență, compasiune, blândețe, empatie, autenticitate, respect și o acceptare totală față de povestea ta. Cum vei ști că ai găsit un astfel de terapeut? Te vei simți în siguranță să fii tu însuți/însăți și vei putea găsi în privirea sa permisiunea de a te dezbrăca de haina mult prea strâmtă a suferinței  și de a păstra iubirea.

Dacă simți o rezistență în a vorbi despre perioada prin care treci însă ai încredere în puterea ta interioară, în puterea organismului tău de a-ți alina durerea, te invit să explorezi terapiile corporale: terapia craniosacrală, Bowen și TRE®️

Te vor ajuta să te reconectezi la capacitatea de autovindecare, să îți sporești reziliența și să reduci nivelul de tensiune și stres resimțit în corp. Recomand aceste 3 terapii pentru că am beneficiat de ele și mi-au fost de un real ajutor. În cazul terapiilor Bowen și craniosacrală – primești suportul și atingerea terapeutului într-un mod blând care activează terapeutul tău interior. TRE® este o practica pe care o poți continua individual după câteva ședințe de inițiere în prezența unui facilitator.

”Vezi tu, iubirea și suferința sunt două fațete ale aceleiași monede prețioase. Una nu trebuie – și nu poate – exista fără cealaltă. Ele sunt yin și yang-ul vieților noastre…Doliul este întemeiat pe capacitatea noastră de a oferi și a primi iubire. Unii oameni aleg să nu iubească și astfel, nu suferă niciodată. Dacă ne oferim nouă înșine harul care vine cu iubirea, totodată, avem nevoie să ne oferim nouă înșine și harul necesar pentru a simți doliul.”  – Alan D. Wolfelt, Ph. D.

Categorii: Articole, Emoțional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://holisticrestart.ro/wp-content/uploads/2018/07/planets_footer.png

Rețele sociale

https://holisticrestart.ro/wp-content/uploads/2022/02/netopia-visa-mastercard.png

SALIDA DEL SOL SRL
Str. Spătarului, 14, 2A, sector 2, București, 020772
43624423
J40/1308/27.01.2021

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Înscrie-te la newsletter și primești cadou Ghidul celor 14 legi ale Fericirii Necondiționate!

X