Povestiri despre prietenie: despre semințe și răsaduri sau 7 căi de a-ți lărgi cercul de prieteni

24 martie 20220

Autor: Delia Dumitru

Duminică după-amiază, soare cu dinți afară, iarna nu prea vrea să plece, primăvara nu pare că se grăbește.

Ești la terasă la o cafea, atmosferă de mâine e luni. La masa din stânga un grup foarte gălăgios, râd zgomotos de două ore deja. Din când în când își dau seama că poate ar trebui să dea sonorul puțin mai încet, dar nu îi ține mult. Sunt plini de viață și de bucurie. Nu s-au văzut de câteva luni și, deși par destul de diferiți, au o energie foarte faină, naturală, fără efort. Se pare că s-au apropiat anul trecut. Câteodată tragi cu urechea fără să îți propui… Dacă te întrebi oare cum s-a legat povestea lor de prietenie, poți încerca să ghicești citind câteva indicii mai jos.

Dacă am vedea poveștile de prietenie ca pe niște răsaduri, am putea să ne imaginăm că pentru a se lega au nevoie doar de semințe (ceva în comun), de un pământ potrivit (deschidere) și de apă (atenție, curiozitate). Poate și de emoții și experiențe împărtășite împreună?

Semințele sunt la alegerea ta: fiecare ființă întregește o mulțime de părticele mai mult sau mai puțin știute. Prin urmare, sunt nelimitate sursele de a cunoaște și recunoaște părticele și în alți oameni. Așa că, dacă vrei ca la începutul primăverii să ai răsaduri bune de plantat în grădină, iată câteva idei care te-ar putea ajuta.

7 căi de a-ți lărgi cercul de prieteni

1.Sportul

La sală, la clase de aerobic, yoga, la alergat, la schi sau la baschet. E cu totul alta energia, distracția și motivația atunci când practici un sport cu echipa. Indiferent dacă este o clasă de cycling sau un meci de fotbal, e o oportunitate să antrenezi comunicarea și coordonarea cu coechipierii. În plus, este o sursă sigură de informații legate de evenimente (tabere, cantonamente, concursuri, vacanțe active) și, de ce nu, de ponturi legate de echipamente.

2.Călătoriile

Călătoriile sunt de cele mai multe ori oportunități de deschidere, mai ales când e vorba de vacanțe, dar nu numai. Te poți bucura de drum, de destinație și te bucuri și…de companie. Atunci când pleci la drum cu o valiză sau două pui cumva pe pauză programele obișnuite și apeși butonul de explorare. Iar impresiile, experiențele și bucuriile împărtășite dau o aromă unică albumului de poze.

3.Voluntariatul

O cauză comună aduce împreună oameni care dau o mână de ajutor. Mâinile se apropie din voința proprie. Și voluntariatul e muncă de echipă, una provocatoare, care implică coordonare fără foarte mult antrenament. Lucrurile se întâmplă de multe ori din mers, un prilej de a-ți dezvălui super puterile și a le pune la un loc cu oameni din medii mai mult sau mai puțin diferite. Este un context în care interacționăm mai puțin din stratul nostru de suprafață și care ne îndreaptă atenția către a construi din iubire pentru noi și pentru ceilalți.

4.Vecinii

Când eram copii ne cunoșteam toți vecinii. Știam cum îi cheamă, știam tot ce le place și ce îi supără, știam ce fac la sfârșit de săptămână și în vacanțe. De ce ar fi acum altfel, numai pentru că am crescut?  E vineri seară și nu ai chef sau nu ai cum să ieși în oraș? Poate și vecinii simt la fel. O pizza, un pahar de vin, o conversație, o porție de râs. Bonus: vecina face un tiramisu foarte bun. Și dacă ai pitici și poate chiar sunt de vârste similare, cu atât e mai garantată o seară de succes. Probabil că ultimii ani au fost mult mai ușori pentru cei cu prieteni în vecini care s-au simțit aproape.

5.Cursurile

Te interesează istoria artei, fotografia sau teatrul și te decizi să urmezi niște cursuri. De ce să nu te îndrepți cu puțină curiozitate și către colegii tăi care împărtășesc același interes? E interesant să descoperi cum oameni de vârste diferite, cu pregătiri diferite, care profesional vin din lumi diferite, pot avea pasiuni comune. Astfel, poți avea discuții sau poți participa la evenimente pe teme care, în cercul actual, sunt mai puțin de interes.

6.Prietenii

Se spune că dar din dar se face rai. Și cred că este valabil și pentru oameni. Dacă prietena ta cea mai bună iese la o cafea cu câțiva prieteni din facultate și vrei și tu să ieși, de ce să nu li te alături? Afinități există cu siguranță, așteaptă să fie descoperite. Plus că, de obicei, în acest context sunt împărtășite momente amuzante, de referință. Orice grup are o listă de asemenea momente. Și poate vei descoperi și ceva nou despre prietena ta.

7.Colegii de muncă

Petreceți ore în șir în același birou, în aceleași ședințe, discuții. Poate vrei să împărtășești la ce concert mergi vineri seara sau poate vrei să știi unde a stat când a fost în vacanța la Roma sau cum a ales grădinița pentru pitic. Între două ședințe, la un prânz sau o cafea, pe drumul spre casă cu metroul, toate sunt ocazii susținătoare pentru a crea conversații de suflet.

În cazul meu, am observat două programe între care alternez din punct de vedere al disponibilității de a investi în relații noi de prietenie.

  1. Programul am prieteni de descoperit, în perioadele în care sunt în căutare. Dacă simt nevoia de perspective noi, proaspete, lărgirea cercului de prieteni este una din direcțiile pe care le explorez. Viziuni, experiențe, reușite sau nereușite, ajung la noi la momentul potrivit atât timp cât le permitem.
  2.  Programul am destui prieteni, în perioadele în care mă concentrez pe anumite proiecte, în care aleg cu mare atenție ce fac cu timpul meu liber și prin urmare îl investesc la sigur în relațiile vechi de prietenie care îmi dau o siguranță și un confort fără a necesita din partea mea efort.

Care sunt programele tale interioare după care îți ghidezi relațiile de prietenie? Preferi să te bazezi pe un număr de prieteni apropiați și să hrănești doar acele relații sau explorezi constant moduri de a-ți face prieteni noi? Cert este că grădinarul care vrea un copac în grădina sa are nevoie de un răsad pe care îl poate crește el însuși sau îl poate cumpăra direct. Lucrurile stau puțin altfel când vine vorba de copacul prieteniei: ai nevoie de semințe pentru a crește răsaduri.

Indiferent de anotimp, tu alegi ce și cum plantezi în spațiul prieteniei din viața ta!

Categorie: Articole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://holisticrestart.ro/wp-content/uploads/2018/07/planets_footer.png

Rețele sociale

https://holisticrestart.ro/wp-content/uploads/2022/02/netopia-visa-mastercard.png

SALIDA DEL SOL SRL
Str. Spătarului, 14, 2A, sector 2, București, 020772
43624423
J40/1308/27.01.2021

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Înscrie-te la newsletter și primești cadou Ghidul celor 14 legi ale Fericirii Necondiționate!

X