Pledoarie pentru recunoștință – rugăciunea de mulțumire adresată vieții

23 martie 20223

Autor: Cristina Grădinaru 

Te-ai gândit vreodată că ai avea nevoie de un miracol în viața ta pentru a trece cu bine peste un moment dificil? Cel mai probabil, da. Crezi că rugăciunea de mulțumire te-ar putea ajuta în acest sens? Te invit să citești mai departe și apoi să decizi.

Mulțumește vieții, celor din jur, sufletului tău, universului, exprimă-ți recunoștința! Beneficiile acestei practici sunt uimitoare și îți poți îmbunătăți calitatea vieții. Studiile științifice din domeniul psihologiei pozitive atestă acest fapt. La aceeași concluzie am ajuns și eu. Viața mea, ca și a ta, a fost presărată cu diferite tipuri de încercări. Iar ele sunt menite să ne ajute să evoluăm, să creștem și să ne dezvoltăm.

Conștientizarea a venit după suferință și zbucium interior. Astfel, am fost ghidată către calea introspecției și a lucrului susținut cu mine însămi. În timp, am descoperit că purtăm în interiorul nostru adevărate resurse, daruri divine. Ele ne susțin, ne sprijină, ne conduc pe cale – calea menită să fie a noastră. Este important să privim cu atenție în acest spațiu sacru și să ne conectăm la el. Tu cum te conectezi la resursele tale interioare? O poți face cu ușurință prin practicarea constantă a recunoștinței.

Ce este recunoștința?

Recunoștința îmbracă trei forme: un sentiment din adâncul inimii, o expresie de mulțumire și un dar întors”, spunea un vechi proverb arab. Iar poetul persan sufit Rumi afirma: „Purtați recunoștința ca pe o mantie și vă va hrăni fiecare colț al vieții.”

Să fii recunoscător înseamnă să ai capacitatea de a observa și aprecia ceea ce ai deja în viața ta, cât și ceea ce nu ai (încă). A mulțumi în avans pentru toate darurile pe care viața ți le va scoate în cale este un fel de credit pe care îl acorzi universului. Astfel, arăți că ești dispus/ă să ai credință și încredere că tot ceea ce este spre binele tău cel mai înalt se îndreaptă către tine. Așadar, recunoștința poate fi privită asemeni unei rugăciuni de mulțumire.

Motive de recunoștință

Când tristețea, furia, dezamăgirea, durerea sau alte emoții pun stăpânire pe ceea ce simți, îți poate fi greu să găsești un motiv de recunoștință. Primul pas pe care îl poți face este să reușești să te detașezi. Respiră adânc de câteva ori, ascultă muzică liniștitoare sau fă orice consideri că îți place sau îți aduce stare de bine. Apoi, privește mai atent și observă:

  • familia ta, casa în care locuiești, poate animalul de companie
  • faptul că ai măcar un prieten de încredere, alături de care poți fi tu, fără teama de a fi judecat/ă
  • acel ajutor ce apare la momentul potrivit, exact când aveai cea mai mare nevoie de el
  • acea emoție de bucurie pe care o simți în inima ta, în sufletul tău, atunci când lucrurile s-au așezat lin, după o furtună interioară sau exterioară
  • un zâmbet, o floare, un curcubeu, stropii de ploaie ce cad într-o zi toridă de vară, o îmbrățișare, o încurajare, un compliment

Apreciază întotdeauna faptul că vezi, auzi, mergi, simți miresme și arome! Sunt daruri din partea universului, ce ne aduc ușurință și frumusețe în viața noastră. Uneori, ajungem să le apreciem abia când nu le mai avem. Acestea nu sunt doar niște aspecte ce ni se cuvin, ci lucruri de care ar trebui să ținem cont în fiecare moment al existenței noastre.

Îmi bucură inima să ascult trilurile păsărilor, să privesc răsăritul sau apusul soarelui, să admir strălucirea de cleștar a lunii, să călătoresc, să simt valurile mării sau vântul jucându-se blând în părul meu. Iubesc să mă plimb prin natură, să petrec timp de calitate cu fiica mea sau să stau de vorbă, în tihnă, cu soțul meu. Sunt profund recunoscătoare pentru toate aceste minuni din viața mea!

Zâmbești?

Tu pentru ce ești recunoscător/e?

Beneficiile recunoștinței

Studiile psihologice pe această temă arată cât de importantă este practicarea recunoștinței în viața noastră de zi cu zi.

În urma cercetării sale științifice, psihologul Robert A. Emmons  a descoperit că recunoștința poate crește gradul de fericire cu aproximativ 25%. De asemenea, el susține că practica recunoștinței îmbunătățește sănătatea, relațiile sociale și crește calitatea vieții.

„Recunoștința îi motivează pe oameni să-și exprime sensibilitatea și preocuparea față de ceilalți și stimulează comportamentul prosocial”, consideră psihologul Nathan DeWall.

Practicând recunoștința este mult mai probabil să devii o persoană empatică. Poți astfel să îi înțelegi mai bine pe cei din jur. Oamenii recunoscători nu sunt doar amabili, ci și mai puțin agresivi. Acestea sunt câteva din concluziile  la care a ajuns Nathan DeWall.

Cum te ajută practica rugăciunii?

  • îți îmbunătățește calitatea somnului
  • îți crește nivelul de serotonină și dopamină, hormoni ce au implicații directe asupra stării noastre de bine
  • reglează ritmul cardiac, nivelul de zahăr din sânge și tensiunea arterială
  • scade durata și frecvența episoadelor depresive
  • îți crește stima de sine

Recunoștință

Îmi doresc ca ceea ce ai citit să-ți ajungă la inimă și să-ți stârnească curiozitatea și dorința de a practica rugăciunea de mulțumire. Viața nu va deveni complet lipsită de obstacole. Dar merită, totuși, să practici și să observi chiar tu în ce fel se va îmbunătăți. Și aș mai vrea să menționez că, pe lângă importanța recunoștinței în planul uman, material, aceasta reprezintă și o punte de legătură cu dimensiunea spirituală a omului.

Atunci când ești recunoscător, oferi universului o rugăciune de mulțumire pentru toate lucrurile minunate din  viața ta. Cu cât menții mai mult sentimentul de gratitudine, creezi în jurul tău un câmp energetic de vibrații înalte. Acesta conține potențialul de manifestare a tot mai multor lucruri benefice, înălțătoare.

Recunoștința este o metodă simplă și accesibilă oricui dorește să își îmbunătățească viața. Odată deschisă, ea poate fi acea poartă care îți conduce pașii spre o viață mai sănătoasă, mai armonioasă, mai plină de scop și de sens.

Citește mai multe despre miracolul recunoștinței accesând 2 articole pe care le-am considerat relevante pentru acest subiect:

Categorii: Articole, Spiritual.

3 comments

  • Cristina Gradinaru

    24 martie 2022 at 13:18

    Ma bucur mult ca mesajul pe care l-am transmis prin intermediul acestui articol a ajuns direct la inimă. Din acest loc sacru am scris si eu pentru toti cei ce poposesc aici.🙏🏻

    Reply

  • Iosif carmen

    2 aprilie 2022 at 15:52

    Foarte frumos și bine scris acest articol. Felicitări!

    Reply

    • Cristina Gradinaru

      4 aprilie 2022 at 10:14

      Ma bucur tare mult ca ti-a placut, Carmen!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://holisticrestart.ro/wp-content/uploads/2018/07/planets_footer.png

Rețele sociale

https://holisticrestart.ro/wp-content/uploads/2022/02/netopia-visa-mastercard.png

SALIDA DEL SOL SRL
Str. Spătarului, 14, 2A, sector 2, București, 020772
43624423
J40/1308/27.01.2021

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.