Autor: Denisa Milcică, Psihoterapeut jungian
Sunt dovezi din ce în ce mai multe că sexualitatea este un aspect care are nevoie de o abordare holistică. Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat că este importantă o bunăstare fizică, mentală, emoțională și socială pentru a avea o viață sexuală echilibrată și sănătoasă.
Sexualitatea este parte din tine, iar felul în care te raportezi la ea, cum o trăiești, îți influențează sănătatea, dispoziția, relațiile, latura profesională. Îți influențează viața.
Cum te poate afecta o sexualitate trăită disfuncțional și cum identifici problema?
Problemele sexuale sunt semnalate cel mai adesea în relația de cuplu, dar și prin apariția unor chestiuni de natură medicală. Ambele situații pot avea la bază o relație disfuncțională cu propria sexualitate.
În experiența mea, am observat că există două moduri principale prin care oamenii își abordează problemele pe sexualitate: fie doresc o remediere rapidă, cum ar fi un instrument, o tehnică, ori o rețetă clară, prin care să poată rezolva problema fără prea multe bătăi de cap, fie se angajează într-un proces prin care, cu răbdare și blândețe, vor să ajungă la rădăcina problemei și de acolo să înceapă să transforme.
Problemele sexuale pot fi doar efectele unei sexualități trăite disfuncțional. Sexualitatea este atât rezervorul energiei tale sexuale – sursa vieții, cât și centrul creativității tale. Influențată de-a lungul istoriei de contextele culturale, sexualitatea și credințele din spatele acesteia pot reprezenta un aspect din viața ta care te împiedică să te bucuri de tine ca întreg.
Cum te simți când relația cu sexualitatea ta nu este funcțională?
Nu este greșit să cauți o rezolvare imediată a problemelor sexuale, însă o îmbunătățire a efectelor nu este întotdeauna o vindecare și o transformare a cauzei, iar o împlinire sexuală nu este dată numai de evitarea unui diagnostic sau de o viață sexuală activă în relația de cuplu. O relație bună cu propria sexualitate trece atât prin filtrul planului fizic, cât și mental, emoțional și spiritual. Aducând într-o uniune toate aceste aspecte, se construiește o reală armonie în interiorul tău și te trăiești, astfel, pe deplin.
Cine ești tu în deplinătatea ființei tale?
Răspunsul la această întrebare nu este unul ușor de atins, însă pornind într-o călătorie către el, poți descoperi toată frumusețea ta interioară. Este un drum lung, complex. Vei întâlni durere, furie, tristețe, neputință, te vei lovi de multe rezistențe care s-au format ca scut, încă din copilăria timpurie, dar dorința de te întâlni pe tine te va motiva să mergi mai departe, să continui să explorezi. Vei observa că pe măsură ce înaintezi, vei putea înțelege durerea, vei liniști furia, vei învinge rezistențele, iar tristețea va fi ușor, ușor, înlocuită cu bucuria tuturor descoperirilor.
Vor fi multe aspecte pe care le vei cunoaște sau recunoaște în interiorul tău. Printre acestea, vei fi întâmpinat de o parte din tine care abia așteaptă să fie văzută în toată strălucirea ei, simțită și îmbrățișată. Ea este Sexualitatea ta. Darul ei pentru tine este o energie sexuală cu care poți schimba lumea. Oprește-te puțin la această parte din tine. Ascult-o! Îți va povesti despre acest dar, despre cum poți să te bucuri de el fără să-l risipești.
Care este definiția pe care tu i-o atribui energiei tale sexuale?
Pentru unii, energia sexuală este asociată tensiunii sexuale, atracției sau dorinței, pe care o au în fața unui partener sau posibil partener. Pentru alții, sexualitatea este asociată cu energia pe care o au atunci când se trezesc. Însă tot mai mulți oameni care au examinat în profunzime această temă au considerat că energia sexuală este mult mai mult. Este forța de viață care există în tine, în noi toți. Este indisolubil legată nu numai energia din corp cu care te trezești dimineața, ori de dorințele sexuale, ci și de conexiunea ta cu ceilalți, de încrederea în sine și nu în ultimul rând de creativitatea ta.
Oamenii sunt ființe sexuale și cu toții avem energia sexuală ca și componentă naturală a forței noastre vitale. În timpul sexului, o parte din această energie este transferată între parteneri pentru a crea o conexiune mai strânsă, o apropriere, o înțelegere. Fluxul de energie care se creează între bărbat și femeie poate fi deosebit de benefic, chiar vindecător. De asemenea, energia sexuală poate aduce o satisfacție personală, poate înflori și în timpul intim cu tine, atunci când conștientizezi fluxul de energie sexuală din corpul tău.
Dincolo de această plăcere minunată pe care o obții simțindu-ți corpul, energia sexuală poate fi canalizată și utilizată în scopuri mult mai înalte pentru o dezvoltare spirituală.
Cum poți folosi energia sexuală ca instrument de vindecare într-un proces terapeutic?
Sexul poate aduce plăcere, poate ridica stima de sine, poate reduce nivelul de stres și riscul apariției multor probleme de sănătate, poate stimula pofta de viață, însă în afara tuturor foloaselor mentale și fizice, energia sexuală poate fi un instrument de foarte mare ajutor în procesul tău de vindecare a sufletului.
Poate fi o sursă puternică de motivație pentru a trăi cu adevărat plăcerea, dar și pentru a reduce anumite stări conflictuale atât în interiorul tău, cât și în exterior. Multe dintre acțiunile tale sunt ghidate de aspecte din inconștientul tău. Pentru a putea intra în contact cu inconștientul, ai nevoie de un canal de comunicare. O modalitate prin care poți comunica eficient cu inconștientul este prin creație – prin artă.
Arta în toate formele sale, pictură, dans, muzică, scris, teatru etc., te eliberează de subiectivitate. Poți folosi arta pentru ameliorarea conflictelor interioare și exterioare. Prin artă descarci energie și o transformi. Prin artă dai aripi imaginației tale și o lași să zboare astfel încât și gândurile tale cele mai adânci să poată respira. Starea pe care o ai atunci când creezi este una în care o parte a creierului este conștientă, iar cealaltă aduce inconștientul. Aceeași stare este atinsă prin rugăciune, meditație sau muzică.
Poate ți s-a spus până acum că nu ești o persoană creativă, poate și tu crezi asta. Poate consideri că Eul tău creativ nu se descurcă extraordinar. Însă ce nu știi tu, iar dacă știi, îți reamintesc, e că energia ta sexuală este cea care dă viață creativității tale, este forța de care Eul tău creativ are nevoie să iasă în față și să se exprime. Să creeze povești care să-ți aducă sens.
Cum poți să transformi energia sexuală în energie creativă?
Printr-un proces care poartă denumirea de transmutație sexuală. Practic, este un mod de a converti energia sexuală în energie de altă natură, de obicei în scopul creației. Este vorba despre canalizarea energiei sexuale în alte domenii ale vieții tale, cum ar fi lărgirea conștiinței prin creativitatea manifestată la un nivel superior.
Dorința de sex este naturală și nu trebuie suprimată sau eliminată. În schimb, ar trebui să i se acorde o eliberare suplimentară benefică, să i se ofere o supapă prin formele de exprimare care îmbogățesc trupul, mintea și spiritul omenesc.
Transmutarea se realizează foarte intens și ușor atunci când te angajezi în actul sexual, lăsând emoțiile să curgă, când faci dragoste cu iubire, controlând perfect impulsul ejaculator- ca bărbat, respectiv descărcarea explozivă din momentul orgasmului – ca femeie, păstrând acea energie pentru a crea ceva. Câțiva practicanți celebri ai acestei transformări a energiei sexuale în creativitate sunt: Nikola Tesla, Gandhi, Richard Wagner, Dante Alighieri, Beethoven, Homer, Henry Thoreau și Leonardo Da Vinci.
Gândește-te la momentele în care toată pasiunea și energia ta sexuală se concentrează pe câștigarea afecțiunii cuiva, precum se întâmplă în etapa de îndrăgostire. Mintea ta este viguroasă în acea etapă. Același lucru se întâmplă atunci când transmuți acea pasiune pentru a fi creativ, pentru a da naștere unei idei, unui nou proiect, și, foarte important, pentru a-ți folosi creativitatea în propriul proces de vindecare. Creativitatea este un instrument care îți poate aduce plăcere în călătoria ta interioară, ea poate fi și un limbaj prin care Sufletul îți vorbește.
Energia sexuală este cheia creativității tale!
Energia sexuală este o comoară care merită să fie onorată și apreciată prin toate atribuțiile ei, iar trucul pentru o viață incitantă este să păstrezi un echilibru între plăcerea obținută printr-un act sexual și plăcerea primită dintr-o muncă creativă. Experimentează tot ce este mai bun din ambele lumi!
Află mai mult despre Denisa Milcică, Psihoterapeut jungian, din pagina dedicată terapeuților Holistic Restart.
Sau programează o sesiune de:
Psihoterapie Analitică Jungiană
Categorii: Articole, Sexual.