Autor: Monica Găitănaru
Echinocțiul de Toamnă este una dintre cele două zile din an – împreună cu Echinocțiul de Primăvară – în care ziua este egală cu noaptea. El este o invitație la echilibru, la armonizarea luminii cu tenebrele din noi, nu prin luptă și tensiune, ci prin acceptare și dans între polaritățile vieții.
Echinocțiul este despre acea zi în care ne putem opri și respira la mijlocul călătoriei Soarelui între două extreme: Solstițiul de Vară cu triumful luminii și Solstițiul de Iarnă, cu scufundarea în bezna adâncurilor împreună cu semințele ce germinează în pântecul pământului viața cea nouă a primăverii ce va veni.
Soarele este un simbol al sufletului, ciclurile sale pe cer și trecerea sa prin aceste mari praguri ale anului au inspirat călătoria eroului, așa cum o știm povestită azi de numeroși specialiști.
În această călătorie circulară eroul pleacă spre întregirea ființei lui, trecând prin toate anotimpurile sufletului. Imaginează-ți călătoria lui asemeni parcurgerii cadranului unui ceas.
Eroul pleacă de la ora 12, din punctul cel mai de sus al luminii, sinonim Solstițiului de Vară și sediului central al conștiinței, spre adâncul său cel mai adânc – Solstițiul de Iarnă, sinonim cu ora 6 de pe cadranul ceasului, punctul cel mai de jos al călătoriei, miezul inconștientului, locul morților noastre simbolice și inevitabile înnoirii, renașterii, regenerării conștiinței.
Dar, înainte de a ajunge aici, eroul trece prin pragul de la ora 3, echivalent cu Echinocțiul de Toamnă. De la ora 12, Solstițiul de Vară, până la ora 3, Echinocțiul de Toamnă, are loc o perioadă plină de căldură și rodnicie în care eroul își adună merinde, resurse și aliați sau mentori adică lumină, energie și înțelepciune pentru a fi pregătit să treacă de primul mare prag al acestei călătorii.
Căci Echinocțiul de Toamnă reprezintă unul dintre cele două capete ale pragului între cele două lumi: lumea de sus și lumea de jos, lumina și întunericul, conștiința și inconștientul. Călătoria dinspre Echinocțiul de Toamnă spre Solstițiul de Iarnă este un drum al purificării, al destructurării vechiului pentru renașterea noului, exact așa cum natura se scutură de viața cea veche, desfrunzindu-și copacii și lăsând să se usuce tot ce nu-i mai e de folos în noul ciclu. Această perioadă în care ziua scade și noaptea crește, corespunde stadiului alchimic Nigredo, în care se petrece descompunerea și putrefacția a tot ce e impur și vulgar în materie pentru a putea avansa spre strălucirea autentică a aurului ce va veni la capătul acestui proces dureros.
De aceea, în perioadă ulterioară Echinocțiului de Toamnă natura ne invită să îi urmăm exemplul și să ne desfrunzim viețile de tot ce este inautentic, nefolositor, limitativ, toxic (ca orice lucru căruia i-a expirat termenul de valabilitate) sau sabotor. Este perioada în care gospodinele își fac curat în cămară și, pentru a o umple cu proviziile de iarnă, au nevoie să arunce tot ce au depozitat în timp acolo și nu le mai este de folos. La fel, și noi avem nevoie să ne eliberăm cămările sufletului de bagajele trecutului, de iluziile, fricile și sabotările vechiului eu.
Echinocțiul este întotdeauna un moment de bilanț:
- Ce iau cu mine în următoarea etapă și ce las în urmă?
- Care sunt tiparele, programele, credințele care nu mai corespund identității mele actuale sau aceleia pe care îmi doresc să o construiesc?
- Care sunt frunzele uscate de care am nevoie să mă scutur în viața mea? Pot fi relații, obiceiuri, dependențe, atașamente nefolositoare ce îmi blochează spațiul psihic și energia împiedicând nașterea noului pe care mi-l doresc.
- Cu ce provizii aleg să îmi umplu cămările sufletului pentru iarna ce vine?
- Care sunt aliații, resursele si puterile pe care mă pot baza în transformarea prin care voi trece?
În acest mare moment de prag al anului, găsește-ți timp pentru tihna sufletului tău. Respiră, fă-ți bilanțuri, celebrează roadele verii ce a trecut, observă câte raze de soare ai adunat în inima ta, plimbă-te în natură, contemplă mesajele ei impregnate în coroanele copacilor, în rădăcini, în fructe, în șoaptele vântului și pregătește-ți semințele noii primăveri pentru întâlnirea cu pântecul hrănitor al pământului.
Bucură-te de fiecare anotimp al vieții si al sufletului tău! Adu-ți recunoștința în centrul inimii! Pășește cu curaj, încredere si demnitate, căci în viața ta tu ești Eroul!
Articol scris de:
Monica Daniela Găitănaru – psihoterapeut analist jungian, supervizor, practician și, totodată, primul formator acreditat din România în metoda Referentialul Arhetipurilor Personale.
Participă la evenimentul gratuit de luni: Super puterea ta!
Pentru participare este necesară completarea formularului:
Categorii: Articole, Semnificații.