Autor: Cristina Grădinaru
Sunt atât de multe de spus despre iubire! Este un concept vast, îndelung studiat, dezbătut și disputat. Vorbim despre iubire, citim, ascultăm melodii sau vedem filme care au drept subiect iubirea. Iubirea este omniprezentă! Este parte integrantă a vieții noastre. Aș spune că aceasta este esența noastră. Nimic nu ne împlinește mai mult ca iubirea! Dar, cât de profund conectați suntem la ea?
Ține de fiecare dintre noi cum alegem să accesăm și să manifestăm acest miracol. Pare simplu. Cu toate acestea, mulți dintre noi experimentează dificultăți în a menține o relație echilibrată, împlinitoare cu partenerul de cuplu sau cu cei din jur. Ajungem, uneori, atât de împovărați de neînțelegeri, încât ne retragem neputincioși. Supărați pe noi, pe cei din jur sau chiar pe Dumnezeu ne promitem să stăm deoparte. Gata cu iubirea! Și din acest punct ce facem?
Despre limbajele iubirii
Îmi amintesc cât de mult am căutat de-a lungul timpului o metodă sau o învățătură care să ne ajute, pe mine și pe soțul meu, să comunicăm mai bine. Simțeam că lipsește profunzimea. Îmi doream să fim mai aproape sufletește unul de altul, să existe mai multă înțelegere, compasiune și acceptare reciprocă. Câteodată mi se părea că vorbim limbi diferite. Dar nu limba era problema, ci limbajul. Limbajul iubirii era diferit.
Am constatat acest fapt abia după ce am citit „Cele cinci limbaje ale iubirii”. Cartea este scrisă de autorul, consilierul matrimonial și antropologul, Gary Chapman. După treizeci de ani de cercetări în domeniu, de lucru cu oamenii, el a ajuns la o concluzie. Există cinci limbaje primare ale iubirii – modalități prin care oamenii exprimă și receptează iubirea. Însă, rareori se întâmplă ca soțul și soția ori partenerii de cuplu să aibă același limbaj de iubire. De aceea este atât de anevoios să ne facem înțeleși! Pentru mine a fost revelator să aflu această informație. Sper, din inimă, că va fi de ajutor și pentru tine.
Nevoia de iubire
Încă de când ne naștem, avem nevoie să fim înconjurați cu multă afecțiune și iubire. Specialiștii în psihologia copilului sunt de părere că acestea reprezintă bazele unei dezvoltări emoționale echilibrate. Copilul care se simte iubit, acceptat, ascultat și înțeles are șanse mari să ajungă un adult responsabil. În caz contrar, el poate întâmpina dificultăți în ceea ce privește trăirea unei vieți din plin atât la nivel emoțional, cât și social.
Rezervorul afectiv
Pentru a descrie nevoia de iubire a copilului, autorul folosește frecvent metafora „rezervor afectiv”. Acesta este un fenomen ce ne însoțește permanent, chiar și atunci când devenim adulți și ne căsătorim.
Este necesar ca „rezervorul” să fie umplut constant pe măsură ce se golește. Astfel, ne vom putea bucura din plin de viață și vom avea relații sănătoase. Când nu primim iubire, tindem să o căutăm în cele mai nepotrivite moduri. Și ajungem să suferim.
„Când rezervorul afectiv al partenerului este plin și acesta se simte sigur în privința iubirii tale, întreaga lume pare mai frumoasă, iar partenerul va face tot posibilul să-și atingă potențialul maxim în viață. Dacă rezervorul este gol și partenerul se simte folosit și nu iubit, întreaga lume pare mai sumbră, iar el nu-și va mai atinge întregul potențial”, spune autorul Gary Chapman.
Starea de îndrăgostire
Se întâmplă adesea să confundăm iubirea cu îndrăgostirea. Întâlnim pe cineva ce ne atrage din punct de vedere fizic și a cărui personalitate ne farmecă în întregime. Suntem, iremediabil, cuceriți! Vrem să îl/o impresionăm prin felul în care arătăm, dar și prin ceea ce facem. Tot ce ne dorim este ca sentimentele noastre să fie împărtășite. Cu siguranță el/ea va fi partenerul/a perfect/ă. Fericirea va fi deplină!
Caracteristicile de mai sus sunt specifice stării de îndrăgostire. Psiholoaga Dorothy Tennov a aprofundat cercetările privind acest proces. Ea consideră că obsesia îndrăgostirii durează aproximativ doi ani. În tot acest timp, vedem doar ceea ce este mai bun în partenerul nostru. Ne focusăm pe calitățile sale, chiar le exacerbăm. Avem senzația că aparținem unul celuilalt. Lumea noastră este mai frumoasă doar datorită lui/ei. Este ca și cum am purta un văl ce ascunde complet lipsurile celuilalt.
După „perioada de grație”, ieșim din iluzie și suntem nevoiți să facem față realității. Ce este de făcut acum? Este momentul în care viața ne invită să facem o alegere. Iubirea asumată este cheia. Ești dispus/ă să construiești conștient o relație de iubire?
Iubirea este o alegere
Gary Chapman ne propune să căutăm iubirea adevărată alături de partener/ă. Aceasta constă în împletirea sentimentelor cu rațiunea. Este o iubire responsabilă, ce se construiește pas cu pas. Iubirea adevărată este afectivă, nu obsesivă, precum îndrăgostirea.
Cea mai profundă nevoie afectivă este să fim iubiți cu adevărat și apreciați pentru ceea ce suntem. A iubi astfel presupune să facem alegeri conștiente, să transcendem instinctul. Iubirea asumată necesită voință și disciplină. Aceste calități ne ajută să depunem eforturi în mod constant. Cel ce face cu luciditate alegerea de a iubi are șanse mari să găsească și modalitățile cele mai potrivite pentru a o exprima.
„Iubirea nu poate șterge trecutul cu buretele, dar poate schimba viitorul. Când alegem să ne exprimăm iubirea în mod activ prin limbajul celuilalt, creăm un climat afectiv în care putem aborda altfel conflictele și neajunsurile din trecut”, crede Gary Chapman.
Cele cinci limbaje ale iubirii
Limbajele iubirii reprezintă modalitățile prin care oamenii exprimă și receptează iubirea. Cu cât le cunoaștem mai bine, cu atât avem șansa să ne îmbunătățim comunicarea cu partenerul/a și relația devine mai armonioasă.
Te invit să citești, în cele ce urmează, cum se manifestă fiecare limbaj în parte.
Declarațiile
Persoana ce are drept limbaj al iubirii declarațiile, își dorește să primească adesea complimente. Acestea o bucură în mod deosebit. De asemenea, simte nevoia să fie încurajată atunci când este nesigură în privința unui lucru important pentru ea, dar pe care nu are curaj sau încredere să îl facă.
O poți ajuta susținând-o să își valorifice potențialul. Ai putea încerca să îi spui mai des: „Cred în tine. Poți face ceea ce ți-ai propus!” . Arată-i că îți pasă, că ești acolo pentru ea.
Este important să îi vorbești pe un ton blând, frumos, politicos. Folosește-ți empatia și străduiește-te să vezi lucrurile din perspectiva sa. Când o complimentezi, o încurajezi sau îi oferi cu sinceritate ajutorul, îi transmiți persoanei dragi că o apreciezi și că ai încredere în capacitățile sale.
Poate fi dificil, mai ales dacă propriul tău limbaj al iubirii este diferit. Dar merită să depui efort, căci rezultatele vor fi pe măsura dedicării.
Timpul în doi
Acest limbaj este caracteristic celui/ei ce are nevoia constantă de a petrece timp de calitate împreună cu partenerul. Poate fi vorba de o plimbare, o ieșire la restaurant sau la cinema. Sau, pur și simplu, puteți sta unul lângă altul, purtând o conversație plăcută. În aceste momente, acordă-i toată atenția ta. Contactul vizual este fundamental. Implică-te alături de partener într-o activitate cu adevărat plăcută pentru el, privindu-l în ochi, dăruindu-i atenție și prezență în întregime. Aceasta presupune să nu faci altceva în tot acest timp, precum cititul ziarului/revistei/unei cărți, privitul la televizor sau în telefon. Încearcă! Ar putea fi cea mai frumoasă expresie a iubirii pe care i-o porți.
Darurile
Partenerul tău este cu adevărat entuziasmat de fiecare dată când îi oferi un cadou? Dacă răspunsul este da, atunci acesta este limbajul său de iubire. Pentru el/ea darul are încărcătură afectivă, reprezintă un simbol al iubirii.
Darurile pot fi cumpărate sau făcute chiar de tine. Pentru persoana care are acest limbaj al iubirii este importantă valoarea afectivă a darului, nu cea financiară. Contează intenția cu care i l-ai oferit. Un cadou dăruit din suflet va umple cu iubire și recunoștință inima persoanei dragi.
Serviciile
Prin „servicii”, autorul se referă la acele lucruri pe care partenerul dorește să le faci pentru el. Îi arăți acestuia că îl iubești fiindu-i util, ajutându-l la treburile casei ori la alte lucruri importante pentru el.
A îngriji copilul, a spăla vasele, a da cu aspiratorul, a face patul, a găti, a duce gunoiul, a plăti facturile etc. sunt doar câteva exemple de aspecte ce contează foarte mult pentru un om al cărui limbaj de iubire îl reprezintă serviciile.
Dacă alegi să-ți iubești partenerul, este necesar să-ți exprimi iubirea așa cum simte el nevoia. Drept urmare, rezervorul său de iubire va începe să se umple. Starea de bine va crește, iar climatul afectiv va deveni unul propice dezvoltării și armonizării relației de cuplu.
Contactul fizic
O altă modalitate de expresie a iubirii o reprezintă contactul fizic. Persoana iubită simte adesea dorința să primească sărutări și îmbrățișări? Raportul sexual, atingerile au o însemnătate aparte pentru ea? În acest caz, cel mai probabil contactul fizic este limbajul său de iubire.
„Din punct de vedere emoțional, persoanele din această categorie tânjesc și, totodată, dăruiesc respectivul tip de afecțiune. O mână trecută prin părul partenerului, o atingere pe umăr, o strângere de mână, îmbrățișările, raportul sexual – toate acestea și multe alte forme de „contact fizic” reprezintă ancora emoțională a oamenilor pentru care contactul fizic este limbajul primar al iubirii”, consideră autorul.
Descoperirea propriului limbaj al iubirii
Dacă crezi că nu îți cunoști propriul limbajul al iubirii, te poți lasă ghidat/ă de următoarele întrebări:
- Ce anume te face să te simți iubit/ă cu adevărat?
- Ce îți dorești cel mai mult în relația ta de cuplu?
- Dacă nu ești sigur/ă, poți să analizezi și ce anume îi reproșezi cel mai des partenerului.
- Ce te deranjează cel mai mult la el în raport cu tine?
Încearcă să răspunzi cu onestitate la aceste întrebări. Ele te pot ghida spre descoperirea propriului tău limbaj al iubirii.
Iubirea ca un mod de viață
Iubirea adevărată este o alegere conștientă. Practicată zilnic, cu voință, perseverență și încredere poate echilibra, armoniza relația de cuplu. Un zâmbet, o atingere delicată, o plimbare, o floare, un mesaj scris cu drag pentru cel/a iubit/ă, un compliment sau o încurajare ori un serviciu pe care i-l faci partenerului te poate aduce mai aproape de inima lui. El/ea se va simți împlinit și va fi mai receptiv la toate dorințele tale profunde. Ceea ce dăruiești cu generozitate se va întoarce la tine.
Ce poate fi mai înălțător decât să dăruiești și să primești iubire?
Iubirea este cea mai de preț hrană pentru inimă și suflet.
Te invit să accesezi meditațiile dedicate iubirii cu deschidere și bucurie!
Meditațiile sunt realizate de Monica Găitănaru – Psihoterapeut jungian, supervizor în psihoterapie analitică, formator și practician în Referențialul Arhetipurilor Personale, trainer de dezvoltare personală cu o experiență de peste 13 ani în slujba sufletului uman.