Psihoterapia Analitică Jungiană are ca obiectiv deplinătatea ființei, atingerea Sinelui.
Analiza jungiană poate fi de ajutor persoanelor care își doresc cu adevărat să se descopere, care se pot angaja unui program regulat de ședințe terapeutice, având răbdare cu un proces de lungă durată.
Pot apela la această terapie pacienții cu tulburări de anxietate și depresie sau alte tulburări care perturbă o funcționare sănătoasă, cei care doresc să-și îmbunătățească relațiile cu cei din jur, cei care se află în căutarea sensului și își doresc o viață împlinită.
Pentru a explora inconștientul, vom folosi imaginile spontane prin care se manifestă acesta. Vom explora vise, povești, mituri. Vom desena, ne vom juca creativ și vom descifra simbolurile interioare.
Îți voi fi alături în procesul personal de explorare. Uneori drumul către noi înșine poate fi greu de parcurs, sub povara evenimentelor traumatice trăite. De aceea sunt aici și îți pot oferi sprijin în călătoria ta, pentru a aduce înțelegere, integrare și vindecare a părților rănite din întregul ființei tale.
Drumul către sens este mai ușor, mai sigur și mai rapid de parcurs, atunci când avem o călăuză care pășește alături de noi și aprinde lumina conștiinței. Conștientizarea este actul care definește la modul esențial ființa umană și poate deveni prin antrenament o atitudine constantă. A fi conștient este o cale prin care putem vindeca, debloca, elibera resursele interioare, cale prin care putem intra în contact cu înțelepciunea intrinsecă a ființei umane. Este calea care transformă în mod deliberat sensul vieții, calitatea vieții, relațiile cu noi înșine, cu familia, cu profesia.
Adjectivul ”integrativă” conținut în denumirea acestei metode terapeutice îmbracă numeroase semnificații. Se referă în primul rând la procesul de integrare a personalității, reducerea mecanismelor de apărare, descoperirea scenariului de viață și replierea sa printr-un contact deplin. În al doilea rând, este vorba de un proces ce constă în alcătuirea unui tot prin a descoperi aspectele respinse, inconștiente și nerezolvate ale Eului pentru a forma părțile unui Sine unitar.
De asemenea, termenul mai face referire și la integrarea teoriei prin reunirea abordărilor psihoterapeutice afectivă, cognitivă, comportamentală, corporală și sistemică. Pentru că așa cum bine știm există o interdependență fundamentală între toate aceste aspecte ale funcționării umane.
Psihoterapia individuală ne oferă ocazia de a călători în profunzimea psihicului și sufletului nostru, astfel încât să putem vindeca suferința noastră. Mai mult decât atât, psihoterapia, este o călătorie de auto-descoperire și acceptare, care uneori necesită mult curaj pentru a fi inițiată. Este un act curajos să ne confruntăm cu părțile noastre traumatizate, pe care de cele mai multe ori le-am respins sau le-am lăsat în umbră. Dar transformarea este posibilă cu un climat psihologic corespunzător, cu dăruire, consecvență și persistență.
Adolescența este o perioadă esențială în procesul de dezvoltare a personalității. În această etapă apar schimbări profunde, biologice, psihologice și psihosociale. Schimbarea centrală este definirea identității de sine.
Procesul psihoterapeutic poate susține adolescenții să-și înțeleagă și să-și exprime emoțiile, modul în care se simt și părerea care o au despre ei înșiși. Să-și observe comportamentele care ar putea afecta relația cu prietenii, familia sau oamenii din mediul apropiat.
Asigurarea unui ajutor timpuriu adolescenților cu dificultăți emoționale este de obicei mai eficientă decât așteptarea trecerii acestei etape. Dificultățile emoționale în timpul copilăriei și adolescenței pot avea un efect de durată asupra relațiilor, performanțelor școlare și a imaginii de sine în ansamblu. Un copil sau adolescent care primește suport specializat la începutul provocărilor vieții se va simți mai confortabil în căutarea ajutorului și mai târziu, dacă vă mai apărea necesitatea.
În plus, anii adolescenței sunt natural atât de turbulenți, încât pot provoca anxietate, tensiune, confuzie și dezechilibru atât la adolescent, cât și la părinte.