Autor: Cristina Rădulea, Performance Coach
Ce sunt obiectivele și unde își au locul în viața noastră?
Napoleon Hill, considerat părintele mișcării moderne de dezvoltare personală, definește obiectivele ca “vise cu dată [de împlinire]”. Lucrătorii în lumină le numesc intenții.
Într-un cumul de definiții, obiectivele sunt “o declaraţie iniţială clară şi explicită referitoare la efectele care trebuie să fie obţinute”, ‘ținta pentru atingerea căreia depunem efort și muncim cu determinare”, ceea ce determină individul să ia decizii sau să își îndeplinească aspirațiile”.
În cartea Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace, Stephen R. Covey precizează că “începând cu finalul în gând înseamnă să pornim cu o înțelegere clară a destinației. Înseamnă să știm unde mergem ca să înțelegem mai bine unde ne aflăm în prezent pentru ca pașii pe care îi facem să fie mereu în direcția cea bună.”
Ținte, intenții sau obiective, oricum le-am denumi, ele sunt prezente în viața noastră la tot pasul. Uneori sunt simple și banale, precum meniul de la cină, alteori sunt complexe și de amploare, ca atunci când luăm decizii majore care ne schimbă viața.
Specialiștii spun că abilitatea de a stabili obiective și motivația de a face tot ce este necesar pentru a le îndeplini sunt două elemente cheie care contribuie vital la succesul unei persoane. Fără a avea obiective tindem să ne rătăcim printre acțiuni haotice și inutile, ceea ce poate duce la frustrare, descurajare și stres.
De aceea, oamenii de succes sunt persoane care își setează obiective la tot pasul. Se gândesc bine și îndelungat la cum arată ceea ce vor, construiesc o imagine clară și detaliată a succesului lor și acționează continuu și constant înspre atingerea lui. Setarea obiectivelor le dă focus, direcție și motivație.
Beneficiile stabilirii unor obiective
Indiferent de ceea ce facem, atunci când muncim într-un mod organizat suntem mai relaxați și mai încrezători în felul în care acționăm. Scriitorul Scott Reed spune așa: “Cu un plan definit pas cu pas – ah, ce diferență face! Nu ai cum să eșuezi pentru că fiecare pas te poartă spre următorul, ca o șină de tren….Acest singur pas – să alegi un obiectiv și să te ții de el – schimbă totul.”
Iată și câteva dintre beneficiile pe care le resimțim atunci când avem obiective clar stabilite:
- Satisfacția lucrului împlinit.
Alergând în toate părțile fără să știm exact unde vrem să ajungem sau ce vrem să obținem, putem pierde ani buni din viață fără să ne bucurăm de rezultatele muncii noastre. Când ne oprim din alergat și stăm puțin să ne gândim la ceea ce facem, putem analiza dacă este sau nu ceea ce ne dorim cu adevărat sau dacă acțiunile noastre duc într-adevăr în direcția dorită de noi. Ieșim de pe modul pilot automat și începem să trăim o viață creată în mod conștient. O viață în care ne putem bucura de reușite la tot pasul pentru că noi singuri ni le-am pus în cale și ni le-am planificat cu intenție și entuziasm.
- Progresul rezultatelor
Dacă nu avem o țintă clară și etapele de parcurs bine definite cum putem să ne dăm seama exact unde mai avem de muncit și unde nu? În schimb, dacă știm clar ce și când, putem evalua în orice moment progresul pe care l-am făcut și putem identifica ușor ce lipsește și unde e nevoie să aducem îmbunătățiri sau ce am realizat deja și nu mai necesită niciun efort.
- Focus
Stabilirea de obiective necesită timp, atenție și efort, dar odată trasate ele ne ajută să ne îndreptăm timpul și energia doar spre ce e necesar, economisind resursele pe care le-am fi pierdut acționând la întâmplare. Un obiectiv bine trasat e pe jumătate realizat!
- Motivație
Henry Ford, pomenit deseori pentru viziunea sa inovativă asupra vieții, spunea, într-o traducere liberă, că obstacolele sunt chestiile alea înspăimântătoare pe care le vezi când îți iei ochii de la obiectiv. De multe ori visurile noastre par imposibil de realizat, mult prea mari pentru măsura noastră sau pentru contextul în care ne aflăm. Prin simplul fapt că le punem pe hârtie le aducem mai aproape de noi, în concret. Le putem astfel desfășura în timp și descompune în pași mai mici pe care să-i parcurgem cu încredere. Mai mult decât atât, în momentele în care ne simțim rătăciți și ne cuprinde îndoiala și teama, lista noastră cu visuri și obiective de îndeplinit ne readuce siguranța că avem o direcție în viață și un drum luminos de parcurs, anticipând curcubeul de după furtună.
- Progres personal
Obiectivele ne țin activi și într-o continuă dezvoltare. Fără să ne propunem realizarea de lucruri noi, fără să ne stabilim mereu noi țeluri riscăm să ne risipim potențialul unei vieți și mai împlinite într-o rutină confortabilă și limitativă. Mai bine să țintim cât mai sus și să ne bucurăm de orice rezultat, chiar dacă nu e cel mai bun, decât să țintim mai jos și să nu știm niciodată de ce suntem cu adevărat capabili.
11 principii călăuzitoare în formularea obiectivelor
De cele mai multe ori auzim despre obiective că trebuie să fie SMART, adică Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante și încadrate în Timp. În manualul Academiei de Coaching din Londra sunt prezentate mult mai multe caracteristici esențiale atunci când vrem să pornim la drum bine pregătiți.
Iată care sunt principiile de care e bine să ținem cont când formulăm un obiectiv:
- Specifice – E primul pas în formularea unui obiectiv și cel care necesită cea mai serioasă analiză. De exemplu obiectivul “Vreau să călătoresc” este prea vag și poate fi formulat concret “Vreau să vizitez Europa”.
- Măsurabile – Ca să știm când ne-am atins obiectivul avem nevoie de o măsură, de un reper care ne spune până aici am vrut să ajung. Continuând cu exemplul de mai sus, spunem “Vreau să vizitez 6 țări din Europa”.
- Accesibile/Realizabile – Aici e nevoie de un echilibru între prea greu de realizat și prea ușor de atins. Ne gândim la același obiectiv menționat “Vreau să vizitez 6 țări din Europa”. Îmi pun întrebările următoare: Îmi permit financiar să ajung în cele 6 țări? Am timp suficient?
- Relevante/În acord cu valorile personale – Este acum momentul potrivit pentru obiectivul acesta? Am altceva mai important pentru mine de făcut sau nu?
- Încadrate în timp – Când vreau să încep și de cât timp am nevoie să ajung în cele 6 țări? Probabil că va fi un obiectiv cu o durată mai lungă, cu pauze între acțiuni. Pot vizita 6 țări în doi sau trei ani. Eu aleg perioada de timp.
- Pozitiv formulate – Să presupunem că am ajuns să îmi propun să vizitez 6 țări din Europa pentru că mereu merg în același loc în concediu sau nu am mers deloc în concediu în ultimii ani. Când formulez obiectivul în loc să spun “Nu mai vreau să merg în Grecia în concediul următor” spun ”Vreau să merg în Spania în concediul următor”, mă concentrez pe ceea ce vreau să pun în loc la ceea ce nu mai vreau.
- Imortalizate în imaginație – În cazul obiectivelor mai provocatoare prin care ne propunem schimbări semnificative în noi și în viața noastră, ne ajută foarte mult acea călătorie imaginară în locul unde vrem să ajungem. O călătorie vie în care să simțim, să vedem, să auzim și să gustăm schimbarea dorită, ca și cum am fi deja acolo.
- Notate în scris – Întregul proces de formulare a obiectivelor se face în scris, iar atunci când obiectivele sunt formulate exact așa cum ne dorim, este important să le notăm cu cea mai mare dăruire pe o foaie de hârtie sau într-un document special în calculator, la vedere sau într-un loc ușor accesibil.
- Revizuite periodic – Poate e nevoie să ne împrospătăm motivația și dăruirea cu care am pornit la drum sau poate contextul interior sau exterior s-a schimbat în timp și obiectivele trebuie regândite și adaptate la noul context.
- Acoperă toate domeniile de viață – De obicei când intrăm într-un proiect tindem să ne focusăm exclusiv pe un tip de activitate și să neglijăm celelalte aspecte ale vieții noastre de zi cu zi. Acest principiu ne recomandă ca lista noastră de obiective să acopere toate domeniile de viață chiar dacă nu în aceeași măsură. Să nu uităm că suntem un întreg și avem nevoie de echilibru.
- Benefice – Cumva legat de principiul anterior al echilibrului, să acordăm un gând și impactului pe care îl au planurile, obiectivele noastre asupra vieții noastre și a celor din jur.
Când ne stabilim obiective pentru visurile, dorințele, proiectele noastre, de fapt ne asigurăm că vom parcurge drumul ales în mod conștient și asumat. Obiectivele sunt ca semnele de circulație pe care ni le punem singuri în călătoria imaginară premergătoare călătoriei propriu-zise. Ele sunt sisteme de navigare, puncte de îndrumare și control, fie că străbatem un teritoriu nou și necunoscut fie că mergem pe un drum binecunoscut de la care însă nu vrem să ne abatem. Din experiența mea, stabilirea corectă a obiectivelor într-o sesiune de coaching e pasul care face ca sesiunea să fie de succes sau nu.
Dacă acorzi doar câteva minute pentru a pune în scris aspirațiile care îți trec prin gând, peste un an vei fi mai împlinit decât dacă le lași să treacă neobservate.
Aplică tot ce știi acum despre setarea obiectivelor, acordă-ți tot timpul necesar pentru a ști exact unde vrei să ajungi, iar calea ți se va arăta negreșit, pas cu pas.
Află mai multe despre autoarea acestui articol: Cristina Rădulea, Performance Coach dând >click aici<
Categorie: Articole.