Autor: Dan Cristolovean
La ce te-ai gândit prima dată când ai citit sintagma contact cu natura? Căci există două sensuri ale cuvântului natură. Primul se referă la mediul înconjurător necreat de mâna omului. Cel de-al doilea înțeles este mai degrabă legat de vechiul sens al cuvântului latin din care se trage. Natura, care înseamnă „calități esențiale, dispoziții înnăscute”, ale fiecăruia dintre noi, bineînțeles. Oare care dintre cele două sensuri ți-a venit primul în minte când ai citit titlul articolului?
Cu care dintre cele două naturi simți tu nevoia oare să te conectezi? Sunt cele două naturi cu adevărat diferite sau prin conectarea la una vei ajunge în relație și cu cea cealaltă? Conform principiului „Precum în cer așa și pe pământ”, principiu pe care îl regăsim de altfel în multe alte curente spirituale, s-ar putea să existe o conexiune între cele două.
Poate că, prin contactul cu mediul natural care ne înconjoară, reușim să intrăm în contact cu însăși natura noastră interioară, cu ceea ce ne vine firesc și ușor să facem în această lume.
Și, pentru că uneori este mai facil să ne conectăm cu mediul natural înconjurător decât să facem întreg travaliul de a ne descoperi natura noastră interioară, iată câteva beneficii ale contactului cu acesta.
1.Scăderea nivelului de stres
Mediul urban pe care l-am construit ca spațiu de desfășurare a activităților și pentru traiul de zi cu zi ne oferă desigur unele avantaje. Confortul, relativa siguranță, un oarecare simț al ordinii și al familiarului. Pe de altă parte, mediul urban prezintă și unele dezavantaje. Nivelul ridicat de stres este unul dintre acestea, fiind supuși într-o oarecare măsură supraîncărcării senzoriale.
Se poate să ne fi obișnuit cu acest zumzet continuu, poate chiar să ne placă. Totuși, s-a constatat că el declanșează creșterea nivelului hormonului de stres, cum mai este numit cortizolul. Prin contrast, o simplă plimbare în natură s-a constatat că reduce nivelul acestui hormon considerabil. Deci, dacă te simți prea stresat/ă, surmenat/ă, irascibil/ă, poate o plimbare în natură este exact ceea ce îți trebuie.
Crezi că reconectarea la propria ta natură ar putea de asemenea să-ți scadă nivelul de stres?
2.Legătura cu Pământul
Contactul cu natura ne oferă cu siguranță împământare, Face asta prin faptul că ne pune în contact cu propriul nostru corp, dar ne și ajută să facem legătura între acesta și mediul lui original de evoluție.
Beneficiile împământării sunt conștientizarea propriilor nevoi prin ascultarea corpului, dar și eliberarea din sfera mentalului care în viața de zi cu zi tinde să ne ocupe o mare parte a conștiinței. Împământarea reprezintă un pas înainte către o stare de sănătate.
Tu cât de în contact ești cu corpul tău?
3.Regenerarea energiei
Prin efectul său de împământare, natura ne oferă o gură de aer atât de necesară în contextul unei vieți sociale solicitante. Prin simplul fapt că ieșim din mediul care a generat starea de tensiune, o parte din aceasta se disipează. Astfel, se face loc în ființa noastră pentru ceea ce am putea numi odihnă activă, în care corpul preia greul. Recuperarea după solicitarea fizică se face ușor, cu o masă bună și un somn de calitate. În schimb, oboseala generată de stresul continuu la care viața modernă poate să ne predispună este mult mai greu de eliberat. Oboseala cronică, surmenajul, lipsa de energie vitală sunt probleme care își pot găsi soluția prin contactul cu natura.
Tu cum stai cu nivelul de energie și cu oboseala?
4.Contactul cu latura sălbatică
Contactul cu natura poate să scoată la suprafață și latura noastră sălbatică. În psihologia modernă (Clarissa Pinkola Estes, Robert Bly) aducerea la suprafață a acestei laturi capătă o tot mai mare importanță.
Sălbăticia noastră ne pune în directă legătură cu instinctele, cu intuiția, cu aceea parte din noi care știe fără putință de tăgadă ce ne este bine și ce ne este rău. Această voce, de multe ori neglijată, are o directă legătură cu starea noastră de sănătate, dar și cu discernământul.
Într-o lume bombardată de informații poate să fie foarte greu să facem distincția între ce ne face cu adevărat bine și ce ne oferă doar o satisfacție de moment sau chiar o distracție de la adevărata problemă.
Tu cât de în contact ești cu latura ta sălbatică?
5.Contactul cu puterea personală
În legătură directă cu latura sălbatică se găsește puterea noastră personală. De multe ori, de-a lungul vieții, ne înstrăinăm de puterea noastră personală pentru că așa credem că putem fi plăcuți de ceilalți. Fie pentru că am avut interdicții în familie în acest sens, fie pentru că ne-am temut că am putea răni pe cineva dacă am folosi-o.
Pe de altă parte, puterea personală este la rândul ei în directă legătură cu stima de sine și cu găsirea propriului nostru loc în lume. Recuperarea puterii personale și manifestarea ei autentică sunt elemente importante într-un psihic echilibrat și sănătos.
Tu cât de autentic îți manifești puterea personală?
6.Atenție și prezență
Odată puterea personală recuperată, poate să apară o nouă dimensiune a atenției și a prezenței. Cu toții probabil am întâlnit cel puțin o persoană a cărei simplă intrare într-o cameră schimbă calitatea aerului din încăpere. Calitățile care definesc o astfel de persoană sunt capacitatea ei de atenție canalizată și prezența. Contactul cu natura, în special cu cea mai puțin îmblânzită, poate să conducă către amplificarea acestor calități.
Tu cât de prezent/ă te simți în viața ta?
7.Armonizarea cu ciclurile și ritmurile firești ale vieții
Orice persoană care a crescut sau a observat creșterea și transformarea unei semințe în plantă cu floare sau fruct știe foarte bine că acest proces are propriul său ritm. Bineînțeles, cu ajutorul științei, acesta poate fi accelerat sau încetinit. Totuși, anumite etape nu pot fi sărite.
Contactul cu ritmurile naturii cum ar fi schimbarea anotimpurilor sau ciclul fazelor Lunii ne pun în contact direct cu propriile noastre limite. Oricât de avansați am fi tehnologic, psihologic sau spiritual, ciclurile naturii sunt parte din Univers, iar noi nu avem puterea de a le schimba. Această conștientizare a propriilor limite este foarte binevenită mai ales în cazul persoanelor aflate sub influența unei răni narcisice, căci poate să reprezinte o cale către vindecarea sau ameliorarea trăirii acestui tip de rană. De asemenea poate să reprezinte o poartă de intrare pentru smerenie, un punct necesar de atins în orice proces de vindecare autentică.
Cum ai aplica tu această cunoaștere în viața ta profesională? Dar în privința timpului pe care ți-l acorzi pentru a vindeca anumite aspecte rănite ale tale? Tu îți dai seama din timp când ți-ai atins propriile limite și este cazul să ceri ajutor?
8.Călătorii în diverse zone ale psihicului
Mediul nostru natural înconjurător ne oferă o mulțime de peisaje diferite pe care le putem explora. Într-un fel ne simțim când umblăm printr-o pădure întunecoasă și cu totul în alt fel ne simțim când explorăm o plajă de lângă ocean.
Observând reacția noastră la peisaje cât mai diverse avem ocazia să vedem cât de confortabil sau de inconfortabil ne este să explorăm anumite zone ale psihicului nostru asociate respectivelor peisaje.
Ție în ce tip de peisaj îți este cel mai confortabil să te afli în natură? Ce îți spune această preferință în raport cu psihicul tău?
9.Integrarea conceptului de moarte
Iată o zonă a vieții, dar și a psihicului în care rareori ne simțim tentați să intrăm. Iar când o facem, durerea resimțită este mare. Prin contactul cu natura, cu ciclurile ei, inclusiv cu ciclul viață-moarte, avem ocazia de a integra și acest fenomen în viața noastră psihică.
În natură, moartea capătă un loc al ei, iar noi îi putem înțelege necesitatea. Aceasta nu înlătură durerea, dar poate să ofere alinare și un mod mai sănătos de a o gestiona.
Acest proces ne pune în contact și cu propria noastră mortalitate. Conștientizarea acestui aspect cu siguranță crește calitatea vieții celor suficient de curajoși încât să o confrunte și să o accepte.
Tu în ce relație te afli cu propria ta mortalitate?
Natura exterioară – poartă de aur către universul adânc interior
Natura este o invitație deschisă tuturor celor care vor să exploreze vastitatea propriei ființe pentru trăirea unei vieți cât mai împlinite. Dincolo de aceste 9 motive care te invită să ieși afară din casă și să te pierzi sub cerul liber, sunt și multe altele. Petrecerea timpului de calitate afară, în spații verzi, are nenumărate beneficii serioase asupra bunăstării noastre psihice. Mediul înconjurător reprezintă o poartă de aur către universul nostru interior cel plin de bogății și de miracole, către adevărata noastră natură interioară.
Categorii: Articole, Mediu.